Έντονη ναυτική δραστηριότητα γύρω από την κυπριακή πλατφόρμα

 

Συγκέντρωση πλοίων διαφόρων εθνικοτήτων παρατηρήθηκε χθες, πλέοντας στην ευρύτερη περιοχή 50-80 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα «Όμηρος»,  που διεξάγει όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα την γεώτρηση στην «ζώνη 12» της περιοχής «Αφροδίτη» της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίκεντρο της έντονης αυτής δραστηριότητας είναι  φυσικά το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis» που χθες ακολουθώντας νότια-νοτιοανατολική ρότα πλησίασε έως και 30 περίπου ναυτικά μίλια από την κυπριακή πλατφόρμα, συνοδευόμενο στενά από μια κορβέτα του Τουρκικού Ναυτικού, ενώ μια τουρκική πυραυλάκατος αναφέρεται ότι πλέει επίσης στην ευρύτερη περιοχή.

Πλοία του ΠΝ βρίσκονται επίσης στην περιοχή, έχοντας παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου όλες τις προηγούμενες ημέρες, κρατώντας όμως αποστάσεις. Ένα αμερικανικό καταδρομικό και ένα βρετανικό αντιτορπιλικό βρίσκονται περιπολώντας στον ίδιο θαλάσσιο χώρο, ενώ κυπριακές πηγές αναφέρουν την ύπαρξη ρωσικού σκάφους. Αναφορές υπάρχουν επίσης και για την ύπαρξη υποβρυχίων στην περιοχή που είναι βέβαια εξαιρετικά πιθανό, αλλά δεν μπορεί όμως να επιβεβαιωθεί με κάποιο τρόπο.

Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι αμερικανικά αεροσκάφη P-3 Orion που επιχειρούν είτε από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, είτε από την Σούδα επιτηρούν την περιοχή σε 24ωρη βάση. Φυσικά είναι αναμενόμενο ότι υπάρχει και ισραηλινή παρουσία, πιθανότατα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά και αυτό αποτελεί δημοσιογραφική αναφορά.

Το σίγουρο είναι ότι οι κινήσεις και οι όποιες ενέργειες της Τουρκίας γίνονται υπό την στενή παρακολούθηση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών.

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ. Bookmark the permalink.

16 απαντήσεις στο Έντονη ναυτική δραστηριότητα γύρω από την κυπριακή πλατφόρμα

 1. Ο/Η Leopard λέει:

  Ποια πλοια του ΠΝ βρισκονται στην περιοχη?

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Από όσο ξέρουμε μια φρεγάτα «S» αλλά δεν είναι επίσημα επιβεβαιωμένο, διότι η ενημέρωση από το υπουργείο είναι γενική.

 2. Ο/Η XRISTOS.X λέει:

  Καί εγώ αυτό θα ρωτούσα Ελληνική φρεγάτα στην ευρύτερη περιοχή??…μπααα
  Σιγά την Τουρκική παρουσία μία από εκείνες τίς παλιές γαλλικές κορβέτες καί μία ΤΠΚ…το πιό σοβαρό είναι τα Υ/Β.. έχουν στείλει και πόσα? τώρα γενικώς όλες αυτές οι ενέργειες δέν μοιάζουν για προετοιμασία μετωπικής σύγκρουσης αλλά περισσότερο γιά την τιμή των όπλων…
  Μάλλον θά ήθελαν να προκαλέσουν μιά σπαδμοδική αντίδραση να θυμώσουν να κανουν καί καλά προετοιμασίες μετά για να απαντήσουν επλπιζοντας πάντα σε αμερικανική παρέμβαση διαπραγματεύσεις κλπ..για να βάλουν πόδι τελικά καί να πάρουν κατι…
  Η μεγάλη πλάκα θά είναι αν το παρακάνουν να φάνε καμία σφαλιάρα απ το Ισραήλ να ετοιμαστούν φωσκόντας να απαντήσουν καί οι αμερικανοί να σφυρίζουν αδιάφορα..εκεί θά πάθουν το μεγάλο ρεζιλίκι..πώς το μαζεύεις μετά..

 3. Ο/Η T-50 (PAK FA) λέει:

  Έχω την εντύπωση ότι σύντομα θα γίνει το μπαμ και θα καταστραφεί η ******τουρκία

 4. Ο/Η XRISTOS.X λέει:

  Υπ οψιν η περιοχή πρέπει να βρίθει από Υ/Β οι ισραηλινοί είναι γνωστό έχουν 3 εξαιρετικά dolphin με πυρινικούς κρούζ παρεπιπτώντος.Y/B κατά πολύ ανώτερα από τα τουρκικά γεργμανικά καί 2 υπό παραλαβή ενώ πάνε καί για 6,Είναι σίγουρο ότι αμερικανικο ,βρετανικο, ισως ρωσσικό η γαλλικό και γιατι οχι καί ΕΛΛΗΝΙΚΟ Υ/Β επίσης είναι στην περιοχή πιο πιθανό από φρεγάτα.Τα υπόλοιπα τά γράφεται επάνω.
  Ξαναλέω κάτι πού έχω γράψει ξανά .Αν υπήρχε καλύτερος χειρισμός μέ τα T-214 σήμερα βάσι του αρχικού προγραματισμου και τα 4 , 5 σύν τον Ωκεανό θά ήταν επιχειρισιακά !!! καί κυκλοφορούσαν στο Αιγαίο και την ανατολική μεσόγειο με τορπίλες βαρέως τύπου πιά θά ήταν η ισσοροπία? ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ…

 5. Ο/Η XRISTOS.X λέει:

  Αγαπητή ΠΤΗΣΗ επειδή χύνονται αυτές τις μέρες τόνοι μελάνης για το ενδεχόμενο τουρκοισραηλινού πολέμου ας δούμε σέ λίγες γραμές ποιά είναι τά δεδομένα.Τί πόλεμος θά είναι αυτός Αεροναυτικός καί μόνον γιά την ακρίβεια αεροπορικός κυρίως.Τό μόνο αδύνατο σημείο είναι η Κύπρος πιό πιθανός λοιπόν είναι Ελληνοτουρκικός πόλεμος με την Κύπρο στό κύριο στόχαστρο παρά τουρκοισραηλινός.
  ΟΛΗ ΜΑ ΟΛΗ την ναυτική και αεροπορική δύναμη να μπορούσαν να κατευθύνουν νοτιοανατολικά οι Τούρκοι καί αν απογυμνώσουν τό Αιγαίο πράγμα αδύνατο δέν θά είχαν καμία πιθονότητα…Μεγάλη απειλή γιά την ασφάλεια του Ισραήλ είναι μόνον τα Τουρκικά Υ/Β πού σημειώστε αυξάνονται και πληθήνονται..
  και 12 φρεγάτες να κατεβάσει δέν μπορούν να έχουν 24η επαρκή αεροπορική κάλυψη καί δέν έχουν καμία πιθανότητα απέναντι σε μαζική αεροπορική επιδρομή με σύγχρονα όπλα…ακόμα και φρεγάτες αεράμυνας περιοχής δέν έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες μόνες τους.
  Καί ποιός ό ρόλος τους καί ο αντικειμενικός τους σκοπός νοτιοανατολικά της Κύπρου??..να εφαρμόσουν ναυτικό αποκλεισμό στο Ισραήλ? αστείο…να βυθίσουν την εξεδρα?..η να υποστηρίξουν απόβαση στό Ισραήλ?..Είναι ανούσιο και αυτοκτονικό και το ξέρουν…οπότε τί μένει αεροπορικός πόλεμος…ε τώρα να προχωρήσω σέ περαιτέρω ανάλυση…ΕΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΥΡΙΩΣ..Και εδώ είναι τα δύσκολα ΑΤΤΙΛΑ 3 μπορούν να ξεκινήσουν παρά το όποιο κόστος.Εκεί είναι τι προβλεπουν οι αμυντικές συμφωνίες Κύπρου Ισραήλ και Ελλάδας Ισραήλ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΙΦΟ ΤΟΥ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

 6. Ο/Η dimitris λέει:

  ξέρει κανείς σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα το piri reis?
  στο marine traffic δεν φαίνεται.

 7. Ο/Η Leopard λέει:

  H Κυπρος η οποια δεν μεριμνησε να αποκτησει πολεμικα σκαφη OPV λογω ιδεολογικων αγκιλωσεων του Χριστοφια και μεγαλης μεριδας του Κυπριακου πολιτικου συστηματος, ειναι απουσα απο το στρατιωτικο πεδιο. Τζαμπα μαγκες με ξενα κολυβα οι Κυπριοι.

  • Ο/Η kakaouskia λέει:

   Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με αυτή την άποψη. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι όποιες αγορές οπλισμού από την Κύπρο γίνονται με βάση όχι το τι θέλει η στρατιωτική ηγεσία αλλά με το τι είναι διαθέσιμη η αγορά να σου πωλήσει. Για παράδειγμα, όταν αποφασίστηκε η αγορά επιθετικών ελικοπτέρων, η πρώτη επιλογή ήταν το Tiger όπου και εισπράχθηκε ένα μεγαλοπρεπέστατο «αποκλείεται». Μετά έγινε κρούση στην Ν. Αφρική για Rooivalk όπου πάλι η απάντηση ήταν αρνητική. Ακόμη και η Ρωσία δεν δέχθηκε να δεσμευθεί για πιθανή πώληση Mi-28 / Ka-52 . Έτσι η επιλογή των Mi-35 ήταν μονόδρομος.

   Όσο αφορά τα σκάφη OPV, κομμάτι δύσκολο να αντέξουν σε επιχειρήσεις χωρίς αεροπορική κάλυψη με δεδομένο ότι η τουρκική αεροπορία είναι αρκετά κοντά ώστε να μην υπάρχει επαρκής χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση αιφνίδιας επίθεσης.

  • Ο/Η Loucas Nicolaides λέει:

   Η Κυπρος Απεχει απο τα Μικρασιατικα Παραλια 70ΝΜ.Με την Τουρκικη αεροπορια να χρειαζεται μονο 3′ για να ειναι πανω απο το Νησι και να κτυπαει τι χρειαζομαι περισσοτερο?Ναυτικο η Α/Α οπλα?τι να το κανω το Ναυτικο αν δεν εχω την Α/Α Αμυνα δια να τα καλυψω.Εχω να φοβηθω μηπως απο αποβαση στις νοτιες ακτες?Οχι ειναι ηδη εδω.Η μηπως θα στειλω Π/Π να τα βαλουν με Φρεγατες.Αν η κατασταση εδω ηταν οπως προ του 74 θα σου ελεγα οτι συμφωνω μαζι σου.Η Κυπρος δεν χρειαζεται Ναυτικο αλλα Ελικοπτερα Α/Α, Α/Τ πυραυλους και ισως αλλα 40-60 Τ80.Αυτα θα ειναι η ασπιδα της.

 8. Ο/Η XRISTOS.X λέει:

  Leopard καλά κάνουν μοιράζουν τον πλούτο που δικαιούνται βασι διεθνούς δικαίου με το ισχυρό γείτονα πού θα τους προστατεύσει κιόλας με ποιόν να το κάνει με τον εισβολέα η με την μητέρα Ελλάδα αυτή πέφτει μακριά…

 9. Ο/Η Geolo λέει:

  Ο Τουρκος θα μεταφέρει το παιχνίδι σε όποιον θεωρεί αδύναμο κρίκο της αλυσίδας,δηλαδή την Ελλαδα.Φοβάμαι ότι τα παρακρατικα στοιχεια που έχουν περάσει απο τη δική μας πλευρά των συνόρων θα ενεργοποιηθούν και θα έχουμε εκτός απο πολεμική ένταση και κρίση βίας.Στο θέμα της πολεμικής απειλής δεν ανησυχώ εφόσον το διαχειριστούν οι στρατιωτικοί,στο εσωτερικό τρομαζω στη σκέψη να διαχειριστεί κρίση ο ΓΑΠ και ο Παγκαλος.

 10. Ο/Η Μπαμπης λέει:

  Τι πλοια ειναι το μπροστινο του ticonderoga και το αλλο πισω του και μπροστα απ το burke ?Τυχαια η φωτο που επιλεξατε ? Επειδη πολλοι λενε για ρωσικες εταιριες εξορυξης στα υπολοιπα Κυπριακα οικοπεδα…

 11. Ο/Η αντωνης λέει:

  ΕΠΕΙΔΗ Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΝΑΒΑΡΙΝΟ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΡΩΣΣΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΥ 1827..ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΑΝ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s