Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ και ειδικότερα της διαρκούς ναυτικής δύναμης της Συμμαχίας SNMG2 (Standing NATO Maritime Group TWO) αποφασίστηκε μεν στην υπουργική διάσκεψη που ολοκληρώθηκε χθες προκειμένου «να αναχαιτιστούν οι διακινητές διακινητών των προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές».

Από την άλλη και ενώ υποτίθεται ότι τα πλοία της SNMG2 (φρεγάτες από την Γερμανία, τον Καναδά, την Τουρκία και την Ελλάδα) φτάνουν σήμερα στην περιοχή όπου θα εκτελέσουν την αποστολή τους, καμιά λεπτομέρεια της επιχείρησης δεν έχει ρυθμιστεί εκτός από το γενικό πλαίσιο στο οποίο «ελληνικά και τουρκικά πλοία δεν θα επιχειρούν παρά μόνο χωρικά ύδατα των αντίστοιχων χωρών».

Αποφασίστηκε επίσης ότι η SNMG2 θα συνεργαστεί με την τουρκική ακτοφυλακή και το ελληνικό λιμενικό σώμα και την Frontex (λέμε τώρα), ενώ εκκρεμούν όλα τα υπόλοιπα, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας ελέγχου που υποτίθεται ότι θα επιστρέφει στην Τουρκία όλους όσους δεν θα έχουν καθεστώς προσφύγων.

Το μεγάλο ερώτημα παραμένει τι θα γίνεται με όσους αποκτούν τέτοιο καθεστώς, καθώς η ενιαία πολιτική της ΕΕ στο θέμα… εξακολουθεί να αναζητείται.

Με άλλα λόγια «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ… άλλο συνδικάτο».

Σε επίπεδο κυβέρνησης βέβαια… προετοιμαζόμαστε… για τυχόν κλείσιμο συνόρων (σε ότι αφορά τους πρόσφυγες).

Το μόνο καλό που ίσως προκύψει στο θέμα θα είναι ίσως η άμεση γνώση των συμμετεχόντων στην επιχείρηση για τις δυσκολίες και αδυναμίες φύλαξης θαλασσίων συνόρων, ειδικά εάν η «άλλη όχθη» δεν συνεργάζεται ή μάλλον επιδιώκει την ανωμαλία.

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΑΜΥΝΑ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΤΟΥΡΚΙΑ, VIDEO and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

16 απαντήσεις στο Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

 1. Ο/Η Αλέξανδρος Κορυζής λέει:

  Οι δικές μας φρεγάτες δεν μπορούν να φυλάξουν τα σύνορά μας από τους λαθροεισβολείς; Φέραμε τους ξένους πάλι να μας κάνουν κουμάντο; Και αλάξτε παρακαλώ την ορολογία για τους εισβολείς, δεν είναι πρόσφυγες είναι ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Κανείς δεν μπορεί να φυλάξει θαλάσσια σύνορα. Η όποια ελπίδα είναι ότι αφενός θα περάσει στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και αφετέρου η Τουρκία θα αναγκαστεί να συνεργαστεί. Το ερώτημα βέβαια είναι με τι ανταλλάγματα.

   • Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

    Και εμείς αγαπητέ,γιατί δεν ζητήσαμε (ή δεν τον κάνουμε) ανταλλάγματα?
    Ραντάρ επιτήρησης ακτών και συστήματα C4I, ΑΦΝΣ για το Λ.Σ., όλα με κονδύλια Ε.Ε. κατά 80/90%? Τώρα δεν είναι η κατάλληλη συγκυρία?
    Μάλλον γίνεται παραπομπή σε προηγούμενο post…

   • Ο/Η ptisidiastima λέει:

    Τα μέσα είναι το θέμα ή το πλαίσιο;

   • Ο/Η giannis λέει:

    Το αν μπορούν ή όχι να φυλαχθούν τα θαλάσσια σύνορα αποδεικνύεται από τους αριθμούς των προσφυγικών / λαθρομεταναστευτικών ροών (50.000 το 2014, 850.000 το 2015). Φαντάζεστε τι μέτρα θα ελάμβανε η νησιωτική Μεγάλη Βρετανία, αν δεχόταν την απόβαση – γιατί περί τούτου πρόκειται ουσιαστικά – που δεχόμαστε εμείς σήμερα; Ή μήπως με αυτή τη λογική θα έπρεπε να περιμένουν τον Χίτλερ στις ακτές του Ντόβερ; Αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση, τα θαλάσσια σύνορα μπορούν να προφυλαχθούν με τη χρήση των κατάλληλων μέσων, σίγουρα όχι σε ποσοστό 100%, αλλά τουλάχιστον σε εκείνο το ποσοστό που θα καταστήσει σαφές στους διακινητές (και διακινούμενους) ότι δεν αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσουν. Η πολιτική αυτή βούληση υπήρχε κατά τα προηγούμενα χρόνια (στο βαθμό που η οικονομική κατάσταση της χώρας επέτρεπε τη μετουσίωσή της σε συγκεκριμένα μέτρα), αλλά εξέλειπε με την κυβερνητική αλλαγή του Ιανουαρίου 2015, όταν ακολουθήθηκε το δόγμα των «ανοιχτών συνόρων» (η μόνη προεκλογική της δέσμευση που τήρησε η νέα κυβέρνηση). Είναι ντροπή για μία χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτογραμμής στην Ευρώπη να υιοθετούμε απόψεις περί αδυναμίας φύλαξης των θαλασσίων συνόρων, που σίγουρα δεν μπορούν να πείσουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους λαούς της κεντρικής / βόρειας Ευρώπης, όπου καταλήγουν οι ροές και αν συνεχίσουμε έτσι, είναι σίγουρο ότι θα επιβάλλουν στους βόρειους γείτονές μας να κλείσουν τα σύνορα. Τουλάχιστον ελπίζω να μην υιοθετείτε την άποψη του πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα (έσπευσε να ανασκευάσει, αλλά αυτό δεν αναιρεί τον τρόπο που σκέφτεται και από ποια σκοπιά προσεγγίζει το πρόβλημα), δήλωση που σε οποιοδήποτε άλλο σοβαρό κράτος με το δικό μας γεωγραφικό προφίλ θα του είχε στερήσει ΑΜΕΣΑ την καρέκλα του, ίσως και την ελευθερία του.

 2. Ο/Η kostas kladianos λέει:

  »Το μόνο καλό που ίσως προκύψει στο θέμα θα είναι ίσως η άμεση γνώση των συμμετεχόντων στην επιχείρηση για τις δυσκολίες και αδυναμίες φύλαξης θαλασσίων συνόρων, ειδικά εάν η «άλλη όχθη» δεν συνεργάζεται ή μάλλον επιδιώκει την ανωμαλία.» ΣΩΣΤΑ!!!!
  Για καποιους που τον ορο failed state των εχουν καραμελα και λαικιζουν.

  • Ο/Η _vassilis_ λέει:

   Σε ενοχλεί μάλλον η πραγματικότητα. Κράτος (πρόσεξε τη λέξη κράτος, δε μιλάω για την προσωπική σου ή τη δική μου πεποίθηση ότι μπορεί να είμαστε αξιόμαχοι) που ζητά συνδρομή από στρατιωτικό οργανισμό και όχι πολιτικό σώμα ασφαλείας (άλλο κουφό αυτό) για την άσκηση ελέγχου στην επικράτειά του (εκεί που υποτίθεται ασκεί πλήρη κυριαρχία) σημαίνει αυτόματα ότι ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ (ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει στα μάτια της διεθνούς κοινότητας είσαι state in distress). Πασπάλισέ το εσύ μετά με όση χρυσόσκονη θες, είναι ομολογία αδυναμίας και ανικανότητας.
   Η Ελληνική Δημοκρατία έχασε το παιχνίδι των εντυπώσεων. Τουλάχιστον ας προσπαθήσει μη χάσει σημαντικότερα πράγματα de facto.
   Και λαϊκισμός είναι η πατριδοκαπηλεία που πουλάει ο ΥΠΕΘΑ προσπαθώντας να καλύψει την προσωπική του απύθμενη ανεπάρκεια (δεν είναι πολιτικό σχόλιο αυτό αλλά προσωπική κρίση για το ποιόν του ανδρός).

  • Ο/Η NK λέει:

   Αγαπητέ, οι διοικούμενοι ειναι λαος, ο λαος δεν ξεπέφτει στον λαϊκισμό.

   Μονο η εξουσία μπορει να παριστάνει τον λαϊκό τύπο ενω δεν ειναι, να λαϊκίζει δηλαδή.

   Αυτα για τον πρωτο ορισμό. Για τον σημαντικότερο, αυτον τον Μη Κρατους, failed state σε ωραία ελληνικα, η Wikipedia μας διαφωτίζει : πρωτο και κύριο κριτήριο ειναι ο μη έλεγχος της επικρατειας.

   Νομίζω οτι μας ταιριάζει γάντι: Δεν ελέγχουμε την επικράτεια και ζητάμε βοήθεια.

   Το ίδιο συμβαίνει και σε Αφγανισταν και Σομαλια, υπαρχει κι εκει μια κυβερνηση που ελέγχει μετα βίας την πρωτεύουσα, εισπράττει την διεθνή βοήθεια και απευθύνει και το επίσημο αίτημα βοήθειας στο ΝΑΤΟ.

   Το οτι θα μπορούσαμε (κάποτε ) αν θέλαμε , ειναι αδιάφορο για τους έξω, να μην πω οτι μας καθιστά ακομα πιο καταγέλαστους σε σχέση με το Αφγανισταν, που όντως θελει αλλα δεν μπορει να επιβληθεί στους Ταλιμπάν.

   Ψυχρά, αντικειμενικά γεγονότα ειναι αυτα.

 3. Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

  Άντε, και στον Έβρο..

 4. Ο/Η Αρης λέει:

  Να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου το εξής… Με τι κανόνες εμπλοκής θα κάνουν ότι κάνουν;
  Δεν είναι πειρατές-ένοπλοι να τους ρίξεις….,πως θα τους αναγκάζεις να γυρίσουν Τουρκία;;;
  Μετά, το ΝΑΤΟ θα κάνει ρεσάλτο στα κότερα να βρίσκει λάθρο;
  Ερωτήματα αναπάντητα…

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Το κύριο ερώτημα που δεν έχει (προς το παρόν) απάντηση.

   • Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

    Ζητούμενο είναι ο έγκαιρος εντοπισμός. Έπειτα είτε με ελιγμούς των σκαφών είτε με καταδίωξη από ταχύπλοα,ελικόπτερα, ριπές πολυβόλων μπροστά από την πλώρη..έχει τρόπους και μέσα..
    Όρχεις και λίγη φαντασία είναι η απάντηση.

 5. Ο/Η jimdenin λέει:

  Μια υποψία προς κατάθεση που μόνο το μέλλον θα δικαιώσει ή θα διαψεύσει.

  Αυτή δεν είναι άλλη απο το ότι το ΝΑΤΟ δεν έρχεται εδώ για πνιγμένους γέρους, γονείς και παιδιά αλλά, με πρόφαση αυτή την ιστορία, για την κατεβασιά των Ρώσων στην Αν.Μεσόγειο που ολοένα και αυξάνει με βάση τα όσα δημοσιεύονται.

 6. Ο/Η thelinuxgk λέει:

  Δεν είμαι σίγουρος ότι το ΝΑΤΟ η ΕΕ και η Τουρκία ενδιαφέρονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Συρία ,η Ιταλία κτλ.
  Οι ηγέτες των δυτικών κρατών σίγουρα ήξεραν ότι αυτά θα συμβούν όταν επιτέθηκαν στον Καντάφι , όταν εξόπλιζαν τη » συριακή αντιπολίτευση » , όταν επέμεναν να φύγει ο » κακός » Άσαντ.
  Σίγουρα γνώριζαν και το επιδίωξαν να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση , ή απλά δεν τους ενδιέφεραν τα προβλήματα των χώρων της περιοχής.
  Επίσης το μεταναστευτικό είναι μια καλή αφορμή να έρθει στην ανατολική Μεσόγειο μεγάλος αριθμός πλοίων του ΝΑΤΟ, τώρα που η ρωσική παρουσία είναι έντονη στην περιοχή λόγω της επέμβασης στη Συρία!

 7. Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

  @ptisidiastima

  Και τα δύο.Αν και ο σχεδιασμός για τα υλικά έπρεπε φυσικά να γίνει πολύ πριν (άραγε εκεί στο Λ.Σ. οι 4-5 ναυαρχαίοι του γλυκού νερού τόσα χρόνια τί ακριβώς κάνουν? Και εκείνος ο υπουργός τους..ο σύζυγος..μονίμως σουρωμένος είναι ή χαπακωμένος..?)
  Ουδέν κακό,αμιγές καλού..Αυτή η άσχετη εμπλοκή του ΝΑΤΟ, καταδεικνύει σαφέστατα την ανυπαρξία Ευρωπαϊκών Ένοπλων Δυνάμεων γεγονός που θα επιταχυνθεί ασφαλώς μετά από αυτή την εξέλιξη.Σύνορα του ΝΑΤΟ ανατολικά είναι η Τουρκία και εδώ είναι η παγίδα.Σύνορα των Ευρωπαϊκών Ε.Δ. θα είναι ανατολικά η Ελλάδα και νοτιοανατολικά η ελεύθερη Κύπρος.Η τοποθέτηση Κωσταράκου μας έβαλε μπροστά από τις εξελίξεις και στο χέρι μας είναι να προλάβουμε να τις δημιουργήσουμε εμείς προς όφελος μας.

 8. Ο/Η Tango Alpha λέει:

  Το ζήτημα είναι ότι η ελληνική διπλωματία (κυβέρνηση ΚΑΙ διπλωματικό σώμα) είναι reactive παρά pro-active και αντιδρά σε πολύ μεταγενέστερο χρόνο αφού το πρόβλημα είναι εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο με τρόπο ωφέλιμο για την Ελλάδα.
  «Τα μέσα είναι το θέμα ή το πλαίσιο;» Αφού χρεωνόμαστε το πρόβλημα γιατί δε το βάλαμε στο σωστό πλαίσιο (και ενώ είχαμε πολλές ευκαιρίες να το κάνουμε) ας μας έμεναν τα μέσα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s