Το επόμενο βήμα των Orion του ΠΝ

p3b mnasΌπως γράφαμε και στα «Αερονέα» του τεύχους μας που κυκλοφορεί, το πρόγραμμα ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού των P-3 του ΠΝ και μετά την αποδέσμευση χρημάτων για την καταβολή των προκαταβολών, είχε ως βασική εκκρεμότητα την τελική συμφωνία με το Αμερικανικό Ναυτικό, που είναι και ο ανάδοχος, καθώς -όπως είχαμε σημειώσει στην ανάλυση του θέματος (Π&Δ Νο 349, «ΠΝ, P-3B Orion, Οι τελικές αποφάσεις»)- η υλοποίησή του γίνεται μέσω της διαδικασίας FMS.

Την περασμένη εβδομάδα (11 Φεβρουαρίου) το αναμενόμενο συμβόλαιο με το US Naval Air Warfare Center Aircraft Division, ύψους 141,9 εκατομμυρίων δολαρίων υπογράφηκε και έτσι δρομολογούνται δυο βασικά σκέλη του προγράμματος: η δημιουργία του πρωτοτύπου (ενός αεροσκάφους) και η αγορά των απαρτίων για τέσσερα αεροπλάνα που θα υποστούν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Από τις πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται να τηρείται το αρχικό γενικό πλαίσιο, όπου δύο από τα αεροπλάνα θα αποτελέσουν «ενδιάμεση λύση», ενώ τα άλλα δύο θα ενταχθούν στο πρόγραμμα MLU. Με την ολοκλήρωσή τους, σταδιακά και τα δύο πρώτα Orion θα εκσυγχρονιστούν, αποδίδοντας στο ΠΝ στο τέλος της περιόδου (περίπου επτά χρόνια) τέσσερα συνολικά αεροπλάνα. Η πιθανότητα για ένα πέμπτο αεροσκάφος (που ίσως όμως να μην έχει πλήρη εξοπλισμό αλλά μόνο υποδομές) εξακολουθεί να υφίσταται με χρηματοδότηση από τις προβλέψεις FOS (Follow On Support).

Επειδή όμως διαβάζουμε διάφορα πράγματα, που δεν ισχύουν αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορεί να τηρηθεί είναι το χρονοδιάγραμμα, τουλάχιστον στην πρώτη φάση του, καθώς οι καθυστερήσεις της χρηματοδότησης και της ολοκλήρωσης της διαδικασιών το έχει εκτροχιάσει εντελώς. Ή μάλλον για να είμαστε ακριβείς το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί αρχικά, είχε ως αφετηρία την υπογραφή του συμβολαίου που προαναφέρθηκε και αρχικά προγραμματιζόταν για το τέλος της Άνοιξης του 2015. Έτσι τώρα όλα έχουν μια χρονική υστέρηση 8-10 μηνών.

Τα δυο αεροπλάνα της ενδιάμεσης λύσης που πρέπει να υποστούν μερική εφαρμογή του προγράμματος (όχι δομική) για να αποδεσμευτούν με χρονική αλληλουχία 6-8 μηνών το ένα από το άλλο, ήταν προγραμματισμένο να γίνουν διαθέσιμα μέσα στο 2016. Κάτι τέτοιο πλέον θεωρείται «εξαιρετικά απίθανο» και όπως σημειωνόταν μόνο ένα «θαύμα και με αναπροσαρμογή κάποιων προγραμματισμών το πρώτο θα είναι διαθέσιμο ίσως προς το τέλος του χρόνου». Το άλλο μπορεί να ακολουθήσει «κάποια στιγμή μέσα στο 2017». Περισσότερα… προσεχώς.

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΑΜΥΝΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 απαντήσεις στο Το επόμενο βήμα των Orion του ΠΝ

  1. Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

    Αχ αυτές οι αεροπορίες..

  2. Ο/Η Sly λέει:

    Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω γιατί… Ας έπαιρναν για φορέα ένα σύγχρονο δικινιτήριο, ας αγόραζαν P-3C. Εσείς καταλάβατε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s