Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Μαρτίου 2016!

P&D358Κυκλοφορεί!!!

και εδώ

Συντριβή ΑΒ.212ASW ΠΝ28, Αλήθειες μιας τραγωδίας

Η μικρή οικογένεια της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού και όλη η κοινότητα του ΠΝ επλήγη στις 11 Φεβρουαρίου από την τραγωδία της συντριβής του ελικοπτέρου ΠΝ28 στη διάρκεια της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, που κατέπεσε στην Κίναρο, τη μικρή νησίδα των Δωδεκανήσων, και την απώλεια του πληρώματος, των δύο πιλότων και του χειριστή ηλεκτρονικών συσκευών, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο. Διερευνούμε τις πληροφορίες.

 «ΑΣΤΡΑΠΗ» 1/16 Φ/Γ «ΨΑΡΑ», επιχειρήσεις με Aegean Hawk

Η Π&Δ είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη δράση κλιμακίου της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού με S-70B-6 Aegean Hawk από την Φ/Γ ΨΑΡΑ (F-454) στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 1/16. Μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χειριστές του ΠΝ πετώντας σε ημερήσιες και νυχτερινές αποστολές πάνω από το Αιγαίο.

Mikoyan MiG-29, Fulcrum Times

Για πολλούς, η μεταψυχροπολεμική καριέρα του σοβιετικού «ελαφρού» μαχητικού δεν απογειώθηκε ποτέ και χάθηκε στη λάμψη του μεσουρανούντος άστρου των αεροσκαφών της Sukhoi. Το MiG-29 όμως είχε πολλές δικές του αναλαμπές, αρκετά προγράμματα αναβάθμισης και ίσως τώρα μια νέα εμπορική ευκαιρία. Εξετάζουμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του «Fulcrum».

 Mikoyan MiG-29 «Fulcrum», Η σοβιετική σφύρα που έγινε… άκμονας

Φινλανδία, 2 Ιουλίου 1986, αεροπορική βάση Kuopio-Rissala. Έξι σοβιετικά MiG-29 πραγματοποιούν εθιμοτυπική επίσκεψη στην 31η Μοίρα της Φινλανδικής Αεροπορίας, η οποία επιχειρούσε τότε με MiG-21bis. Τα έξι σοβιετικά μαχητικά προέρχονται από τη βάση Kubinka και ολοκληρώνουν τετραήμερη επίσκεψη. Οι πιλότοι που απαρτίζουν την αποστολή έχουν επιλεγεί προσεκτικά και ειδικά γι’ αυτήν την πρώτη επίσκεψη του σοβιετικού μαχητικού εκτός των συνόρων της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Οι δυτικοί παρατηρητές, όπως ήταν αναμενόμενο, δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ένα από τα πιο κρυφά μέχρι τότε χαρτιά της σοβιετικής αεροπορίας· η επίσκεψη αυτή όμως περισσότερο δημιουργεί νέες απορίες για τις δυνατότητες του νέου μαχητικού του ΟΚΒ MiG παρά τις λύνει. Στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στο «Fulcrum», αναφερόμαστε στις πρώιμες εκείνες μέρες του τύπου.

Royal Jordanian Air Force, Το Βασίλειο των Χασεμιτών εναντίον του ISIS

Οι Χασεμίτες βασιλείς, ευθέως απόγονοι του Προφήτη Μωάμεθ, θεωρούνται στην ισλαμική παράδοση φύλακες της πίστης με ιστορική ευθύνη την προστασία της Μέκκας και της Μεδίνας και τη φύλαξη της άλλης ιερής πόλης, της Ιερουσαλήμ. Η σύγχρονη Βασιλική Αεροπορία της Ιορδανίας έχοντας ανασυνταχτεί τα τελευταία χρόνια συνεχίζει αυτόν τον ιερό ρόλο με τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά του ισλαμικού κράτους. Εξερευνούμε τη σημερινή κατάσταση της RJAF με τη βοήθεια του αρχηγού της, αντιπτεράρχου Mansour S Aljobou.

MH-53E, «Θαλάσσιοι δράκοντες» ναρκαλιευτές

Οι εικόνες των ελικοπτέρων που καθαρίζουν θαλάσσιες διόδους από νάρκες μάς πηγαίνουν πίσω στο Βιετνάμ ή στη Διώρυγα του Σουέζ μετά τον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ. Ακόμη όμως και σήμερα δύο Μοίρες που αξιοποιούν τα Sea Dragon εξακολουθούν να προσφέρουν αθέατα τις υπηρεσίες τους στην από αέρος ναρκοθηρία.

F-4E «Dowran», Ιρανικά Phantom σε αεροναυτική κρούση

Ένα από τα άγνωστα προγράμματα της Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είναι ο εκσυγχρονισμός των McDonnel Douglas F-4E για την απόκτηση δυνατότητας αεροναυτικής κρούσης με εγχώριας κατασκευής πυραύλους C-704KD, C-802A και C-803.

 IRINA Velayat-94, Ιρανική ισχύς πέρα από τον Περσικό

Μέσα στο 2015 η Αεροπορία Ναυτικού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRINA, Islamic Republic of Iran Navy Aviation) παρέλαβε τέσσερα ελικόπτερα και ένα αεροπλάνο ύστερα από γενική συντήρηση στην IHSRC (Iranian Helicopter Support and Renewal Company) και την IACI (Iranian Aircraft Industries Company) αντίστοιχα, ενισχύοντας σημαντικά την ισχύ της. Τα μέσα αυτά αλλά και η υπόλοιπη δύναμή της έλαβαν μέρος στην άσκηση «Velayat-94» που διεξήχθη στη Θάλασσα του Ομάν ανατολικά των στενών του Ορμούζ από τις 27 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2016.

 Boeing 737MΑΧ, Προσδοκίες στο MΑΧimum!

Το τεχνολογικά ανανεωμένο και αναβαθμισμένο 737 τέταρτης γενιάς έκανε το πτητικό του ντεμπούτο στις 29 Ιανουαρίου μετά την επίσημη εμφάνισή του (roll-out) στις 8 του περασμένου Δεκεμβρίου και κορύφωσε την προσπάθεια της Boeing απέναντι στον ανταγωνισμό της Airbus.

Royal Dutch Alouette III, η τελευταία βασιλική πτήση

Τα ολλανδικά Alouette III, που τα τελευταία χρόνια είχαν αποκλειστικά καθήκοντα μεταφοράς μελών της βασιλικής οικογένειας, έκαναν τις τελευταίες πτήσεις τους στην τελετή απόσυρσής τους στις 15 Δεκεμβρίου, ολοκληρώνοντας έτσι ευδοκίμως μια καριέρα μακρότερη των 50 χρόνων.

 Dewoitine D.26, αναγέννηση πάνω από τη λίμνη της Γενεύης

H 6η Αυγούστου 2014 ήταν μια πολύ συναρπαστική ημέρα για μερικές δεκάδες φίλων των παλιών αεροπλάνων, που είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο στάθμευσης του περιφερειακού αεροδρομίου Lausanne-La Blecherette, όταν το ιστορικό Dewoitine D.26 «284» βρέθηκε και πάλι στον αέρα.

 Διπλωματία-Γεωστρατηγική, Ρωσία-ΗΠΑ, πάλη ισχύος στη Συρία

Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του γενικού πληθυσμού στη Συρία γίνεται ο κεντρικός διαπραγματευτικός στόχος κάθε προσπάθειας άμεσης και διαρκούς ειρήνευσης, ενώ η Ρωσία και ο Άσαντ αναβαθμίζουν τη θέση τους τόσο στα πολεμικά μέτωπα όσο και διαπραγματευτικά.

 

 

 

 

 

 

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΑΜΥΝΑ, ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s