AH-64DHA, All Missions Possible!

2oTEEP 359

Οι σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις εδράζονται όλο και περισσότερο σε ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα που λειτουργούν ενισχυτικά και πολλαπλασιαστικά για τις υπόλοιπες δυνάμεις που δρουν στο πεδίο της μάχης αλλά και πέρα από αυτό. Στην περίπτωση του Ελληνικού Στρατού, στον κατάλογο των πολλαπλασιαστών κορυφαία θέση κατέχει το 2ο Τάγμα Επιθετικών Ελικοπτέρων, τόσο με τα AH-64DHA που αποτελούν για πολλούς το τελειότερο οπλικό σύστημα των ΕΔ όσο και με το άριστα καταρτισμένο προσωπικό που εργάζεται με ιδιαίτερο πάθος. Με την έλευση των πρώτων επιθετικών ελικοπτέρων του τύπου πριν από δύο δεκαετίες περίπου, η Αεροπορία Στρατού πέρασε σε μια νέα εποχή αλλάζοντας την τακτική σκέψη των Ιπταμένων της σε μαχητές. Σήμερα, με την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των νέων Longbow Apache το Όπλο πέρασε στην εποχή του δικτυοκεντρικού «Information Warfare» και στην Π&Δ που κυκλοφορεί (Νο 359,  Απρίλιος 2016) έχουμε το πρώτο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος.

Ενώ το 1995 τα AH-64A έβαλαν την έννοια του μαχητή στην Αεροπορία Στρατού, τα AH-64DHA εισήγαγαν το Όπλο στον κόσμο των πληροφοριών (information dominance) και της αξιοποίησής τους, προκειμένου να επιτύχει ο διοικητής οποιουδήποτε κλιμακίου στην κυριαρχία πληροφοριών έναντι του εκάστοτε αντιπάλου του (information supremacyIS). Είναι γεγονός ότι νικητής στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι αυτός που λαμβάνει τις πληροφορίες, τις συνθέτει (data fusion) και τις αξιοποιεί σωστά πρώτος, ώστε να προσβάλει έγκαιρα στόχους του αντιπάλου, ενώ ταυτόχρονα τον αποτρέπει από το να κάνει χρήση των δικών του όπλων. Το σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τους μαχητές του Τάγματος είναι το πάθος τους για εξέλιξη, και στον χαρακτηρισμό «μαχητές» εντάσσονται και τα πληρώματα εδάφους που δίνουν τον δικό τους αγώνα στις δύσκολες στιγμές λόγω έλλειψης υλικών και μέσων. Το 2ο ΤΕΕΠ αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής αποτρεπτικής ισχύος και θα πρέπει να δίνεται άμεση προτεραιότητα από τα υψηλότερα κλιμάκια για την ενίσχυση της προσπάθειας των στελεχών του, καθώς είναι σίγουρο ότι όποια ώρα και αν κληθούν θα φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο που τους έχει ανατεθεί! Από την πλευρά μας, σε προσεχές αφιέρωμα θα αναλυθεί η εκπαίδευση των πληρωμάτων, τα καθήκοντα Pilot/CPG και οι βολές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της εκπαίδευσης.

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΑΜΥΝΑ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 απαντήσεις στο AH-64DHA, All Missions Possible!

 1. Ο/Η Gilan λέει:

  Στα AH-64DHA μπορούν να τοποθετηθούν πύραυλοι αέρος-αέρος για αυτοπροστασία; Όπως για παράδειγμα Mica, AIM-9X, με την ανάλογη πιστοποίηση στα βλήματα αυτά;

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης AIM-92 ATAS (air-to-Air Stinger). «Βαρύτερα» όπλα έχουν δοκιμαστεί (AIM-9 σε AH-1W) αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί.

 2. Ο/Η manolis λέει:

  Bιντεο φρεσκο TADS απο Αφγανισταν :
  http://www.liveleak.com/view?i=f55_1460057985

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s