Επιτυχημένη προσνήωση Falcon 9

H SpaceX σημείωσε την πρώτη επιτυχημένη προσνήωση σε θαλάσσια εξέδρα του πρώτου ορόφου πυραύλου Falcon 9, στην προσπάθεια μερικής επαναχρησιμοποίησης του διαστημικού φορέα. Όπως έχουμε αναλύσει και σε άρθρα μας, αν και η εταιρία του Elon Musk είχε ήδη επιτύχει προσγείωση, η επίδειξη δυνατότητας προσνήωσης είναι πολύ σημαντική καθώς η μεταφερόμενη θαλάσσια εξέδρα με την ευελιξία τοποθέτησής της σε σχέση με το σημείο εκτόξευσης θα υποβοηθήσει πολύ περισσότερο τη διαδικασία.

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, VIDEO and tagged , . Bookmark the permalink.

7 απαντήσεις στο Επιτυχημένη προσνήωση Falcon 9

 1. Ο/Η George M λέει:

  Το να προσγειώσεις ένα κομμάτι του φορέα σε ένα (μεγάλο) πεδίο στην ξηρά είναι επίτευγμα από μόνο του. Το να το κάνεις σε μια σχετικά μικρή, κινούμενη από τα κύματα, πλατφόρμα στη μέση του ωκεανού είναι κάτι τουλάχιστον εντυπωσιακό!
  Ξέρουμε τι διαστάσεις έχει αυτή η πλατφόρμα;

 2. Ο/Η Δημήτρης λέει:

  Η NASA δεν είχε προσπαθήσει ποτέ να κάμει τετοιές δοκιμές; Και γιατί για όλα αυτά έχει γίνει ανάθεση στην ιδιωτική πρωτοβουλία;

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Μην τα βλέπετε με την ελληνική νοοτροπία του κράτους που κάνει τα πάντα και ταϊζει τους πάντες. Το αμερικανικό κράτος (NASA) έκανε το έργο του όσο το κόστος των διαστημικών εφαμρογών ήταν πολύ υψηλό και εκτός των δυνατοτήτων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Τώρα που τα πράγματα έχουν αλλάξει, αποσύρθηκε όπως πρέπει (γιατί δεν έχει καμιά δουλειά) και αφήνει όλους να ανθίσουν σε μια ελεύθερη οικονομία ασκώντας όμως τον τελικό έλεγχο. Ολα αυτά βέβαια στην μίζερη και αδιέξοξη ελληνική πραγματικότητα είναι… επιστημονική φαντασία ή μάλλον… κακά λόγια για την κυβερνούσα νομεκλατούρα.

   • Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Δεν το προσεγγίζω καθόλου με την Ελληνική νοοτροπία κάνετε λάθος. Απλά έχει δοθεί έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία λανθασμένα γιατί όλοι ξέρουμε οτι κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα χωρίς κρατική ενίσχυση… Και είμαι σίγουρος οτι η NASA αν είχε το οικονομικό υπόβραθρο μια χαρά θα τα είχε καταφέρει. Μια χαρά επιστήμονες και προσωπικό έχει και εγκαταστάσεις φυσικά δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αλλά έχουμε πλέον νεοφιλελευθερισμό που σημαίνει ότι μόνο ο ιδιώτης μπορεί να τα κάνει σωστά που φυσικά είναι μεγάλος μύθος…. τα παραδείγματα πάρα πολλά μέσα απο την ιστορία σε όλους τους τομείς

   • Ο/Η ptisidiastima λέει:

    Ακριβώς αυτό εννοούμε ότι το βλέπετε με τα ελληνικά δεδομένα. Από πού βγάζετε το συμπέρασμα «γιατί όλοι ξέρουμε οτι κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα χωρίς κρατική ενίσχυση»; Αυτό ίσως ισχύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα αλλά όχι φυσικά στις ΗΠΑ και στο μοντέλο οικονομίας που ισχύει εκεί. Φυσικά και η NASA έχει ή μπορεί να έχει τις δυνατότητες να κάνει οτιδήποτε. Αλλά σύμφωνα με το μοντέλο αυτό δεν έχει καμιά δουλειά να το κάνει όταν υπάρχει ο ιδιώτης που μπορεί να κάνει το ίδιο. Αυτή είναι η διαφορά που πρέπει να καταλάβετε. Τώρα το πόσο λάθος είναι αυτό ή τι είναι μύθος, επιτρέψτε μας να έχουμε διαφορετική γνώμη… Πράγματι τα παραδείγματα είναι πολλά στην ιστορία και τα περισσότερα δεν σας υποστηρίζουν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s