Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Μαΐου 2016!

P&D360

Κυκλοφορεί 05-05

και εδώ

ΗΝΙΟΧΟΣ 2016, Το απόλυτο σχολείο αεροπορικής ισχύος!

Στην διευρυμένη στο κομμάτι των διεθνών συμμετοχών φετινή άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ της ΠΑ το παρόν έδωσαν F-15E Strike Eagle της USAFE και F-16C/D Block 30 Barak της IAF ικανοποιώντας τις φιλοδοξίες του ΓΕΑ, που θέτει πλέον ακόμη υψηλότερους στόχους, να καταστήσει τη δραστηριότητα ως μια κορυφαία δυνατότητα διεθνούς συνεκπαίδευσης σε αυτή την περιοχή της Μεσογείου.

Με F-15 Strike Eagle στους ελληνικούς ουρανούς

Στο πλαίσιο της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ η Π&Δ όχι μόνο ήταν παρούσα στη μεγάλη αυτή εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά έλαβε μέρος σε επιχειρησιακή αποστολή στο πιλοτήριο ενός F-15E Strike Eagle!

Thracian Thunder 2016, Κεραυνοί στη Βουλγαρία

Η 74η EFS άνοιξε φέτος τον χορό των ασκήσεων συνεργασίας ΗΠΑ για την αεροπορία της γειτονικής χώρας, αν και το 2016 το πλαίσιο έχει αρκετά νέα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που θέλει την Βουλγαρική Αεροπορία να αναζητά νέο μαχητικό αεροσκάφος. Αυτό ακριβώς  βάζει επί τάπητος  ένα θέμα -ταμπού για κάποιους- που εντούτοις είναι μια ρεαλιστική πραγματικότητα που σίγουρα αξίζει να διερευνηθεί. Το θέμα δεν είναι άλλο από την πιθανότητα η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να αποτελέσει την πηγή νέων μαχητικών για την ομόλογή της τη Βουλγαρική. Το σχετικό πλαίσιο θα μπορούσε να ενταχθεί αφενός στο -εντελώς απαραίτητο- πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΠΑ μέσω εκσυγχρονισμού, αφετέρου στην υλοποίηση πολιτικής στρατιωτικής διπλωματίας στα Βαλκάνια μέσω πρωτοβουλιών που έχει χάσει η Ελλάδα στην περιοχή από την αρχή της κρίσης.

Thracian Thunder 2016, «Frogs» & «Hogs» σε «στενή επαφή»

Η παρουσία της 74ης EFS της USAF στη Βουλγαρία και η συνεκπαίδευση στη γειτονική χώρα ήταν η ευκαιρία για μια σπάνια συνάντηση και σύγκριση  των (Wart)hog και των Frog(foot).

A-10C σε υπηρεσία μέχρι το 2022, Warthogs «Die Hard»

Έπειτα από ένα παρατεταμένο σήριαλ ετών ανακοινώθηκε τελικά στις 2 Φεβρουαρίου 2016 η απόφαση για την παράταση παραμονής σε υπηρεσία των Α-10C της Αμερικανικής Αεροπορίας. Δια στόματος του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ash Carter επισημοποιήθηκε αυτό που οι περισσότεροι ήλπιζαν, ότι το αξιόπιστο Α-10 δεν θα πέσει άδικα θύμα περικοπών, αφήνοντας έτσι ένα τεράστιο κενό στις επιχειρήσεις CAS με συνεπακόλουθη απώλεια ικανοτήτων, που θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορούσαν να ανακτηθούν στο άμεσο μέλλον.

Saab GlobalEye και Swordfish, Νέα σουηδικά αεροσκάφη ειδικών αποστολών

Η σουηδική εταιρεία, που έχει εδραιωθεί ήδη στον χώρο των αεροσκαφών AEW&C, ISR, ISTAR, MPA και άλλων ειδικών αποστολών, επιχειρεί μια γενική ανανέωση και αναδιοργάνωση των προτάσεών της κάτω από το διπλό πρόγραμμα GlobalEye και Swordfish.

VFMT-401 «Snipers», Κόκκινα άστρα σε μπλε φόντο!

Με την ειδική εκπαίδευση να περνά πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας οι μονάδες Aggressors στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις γίνονται λιγότερες χρόνο με τον χρόνο. Η Marine Fighter Training Squadron 401 με F-5N Tiger II έχει την αποκλειστικότητα στο Σώμα των Πεζοναυτών επιχειρώντας από τον Αεροναύσταθμο της Yuma στην Αριζόνα.

EH1/67 Pyrenees, «Πειρατές» σε ρόλο CAS

Η αποστολή της εγγύς υποστήριξης με ελικόπτερα είναι συνήθως ευθύνη του αεροπορικού σκέλους του στρατού ξηράς και η ALAT ως κλάδος του Armee de Terre είναι η επιβεβαίωση του κανόνα. Η Γαλλική Αεροπορία όμως, που ιστορικά ήταν η πρώτη στον κόσμο που όπλισε ελικόπτερα, επανέρχεται στο θέμα για την ικανοποίηση μιας δέσμης αναγκών, όπως αυτές που προκύπτουν από εξελίξεις στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών ή υποστήριξη ειδικών δυνάμεων.

Τα τελευταία MiG-21 της Λιβύης, «Fishbed» Vs ISIS

Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη πτήση της, η θρυλική σχεδίαση του OKB Mikoyan-Gurevich έχει ακόμη ζωτικό ρόλο σε επιχειρήσεις, καθώς η Εθνική Λιβυκή Αεροπορία προσθέτει νέες σελίδες στη δράση του μαχητικού.

Airspace by Airbus, Νέοι αεροπορικοί ορίζοντες… εντός καμπίνας

Η σκληρή αντιπαράθεση Airbus και Boeing επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, καθώς οι δύο εταιρείες δεν αφήνουν κανένα τομέα ανεκμετάλλευτο. Η μεγάλη κυρία από την Τουλούζη παρουσίασε πρόσφατα την άποψή της για τις καμπίνες του μέλλοντος, που, όπως υπογραμμίζει, είναι ρεαλιστικές προσεγγίσεις σε όλο το φάσμα των επιθυμιών των επιβατών και όχι φουτουριστικές ασκήσεις φαντασίας επί χάρτου. Κυρίως όμως προορίζονται να γίνουν «προϊόντα» που θα απευθύνονται άμεσα στον επιβάτη-καταναλωτή ανεξάρτητα από τον αερομεταφορέα που πετά.

NASA QSST, Quest for (Quiet) Speed

Περισσότερα από 12 χρόνια μετά την καθήλωση των Concorde και σχεδόν 17 χρόνια από την τελευταία πτήση του Tu-144LL (ως ιπτάμενου εργαστηρίου), η NASA αναζητά την επόμενη μέρα των εμπορικών υπερηχητικών πτήσεων με φιλοδοξίες να εξαλείψει το μεγαλύτερο πρόβλημά τους: τον θόρυβο από το κύμα κρούσης που συνοδεύει τα ιπτάμενα αντικείμενα, όταν πετούν ταχύτερα από τον ήχο.

ExoMars 2016, Ρωσοευρωπαϊκή συνάντηση στον Άρη

Το πρώτο μέρος της διπλής, κοινής αποστολής της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας προς τον Άρη ξεκίνησε με την επιτυχημένη εκτόξευση του βολιστήρα ExoMars 2016 στις 14 Μαρτίου. Το πρόγραμμα, που πέρασε από πολλές περιπέτειες και το 2011 έφτασε ακόμα και στο χείλος της ακύρωσης, είναι η πρώτη προσπάθεια του 21ου αιώνα να δώσει απαντήσεις σε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα επιστημονικά μυστήρια που διεγείρουν τη φαντασία της κοινής γνώμης: Εάν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν ζωή στον Κόκκινο πλανήτη, ή ακόμη περισσότερο, εάν ίχνη της παραμένουν ακόμη στην επιφάνειά του.

Σαουδική Αραβία-Ρωσία-Ιράν-ΕΕ, Πετρέλαιο: Βασικός συντελεστής γεωπολιτικής δυναμικής!

Το Ιράν τιμολογεί πλέον τις πετρελαϊκές εξαγωγές του προς την ΕΕ σε ευρώ. Η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο μειώνεται εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους. Η Ρωσία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση τιμών του πετρελαίου, για να ελέγξει μεγαλύτερο ποσοστό της παγκόσμιας προσφοράς του μαύρου χρυσού, ενώ η πολλαπλή «απομόνωση» της Σαουδικής Αραβίας εξελίσσεται σε αναπόφευκτο γεγονός.

P&D360A

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΜΥΝΑ, ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΒΙΒΛΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 απαντήσεις στο Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Μαΐου 2016!

 1. Ο/Η Mat λέει:

  Δυναμικό εξώφυλλο. Αναμένω το μηνιαίο ραντεβού!🙂

 2. Ο/Η Ελληνοκύπριος λέει:

  Πολύ ωραίο το εξώφυλλο!
  Για κάποιο λόγο τηα σχόλια μου δεν εμφανίζονται! ‘Αν αυτό φανεί, θα μπορούσατε να μου πείτε γιατί τα προηγούμενα είχαν πρόβλημα;

 3. Ο/Η Ikarus λέει:

  Καταπληκτικό εξώφυλλο.
  Μπράβο στην εξαιρετική δουλειά που κάνετε.

  Μια ερώτηση: αν αναβαθμιστούν τα F-16 ποια η πιθανότητα να ζητηθεί και να αποδεσμευτεί η στελθ παραλλαγή;

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Ευχαριστούμε πολύ!
   Στελθ παραλλαγή?
   Μεγάλο αφιέρωμα για την ΠΑ και τις αναβαθμίσεις και το μέλλον της ΠΑ στο επόμενο τεύχος μας.

  • Ο/Η Γιάννης Λέκκας λέει:

   Προφανώς αναφέρεστε στη παραλλαγή χρωμάτων μείωσης του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους. Το σύστημα βαφής ονομάζεται Have Glass και βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία από την εισαγωγή των block50 το 1998 με την αρχική της μορφή, στα F-16 block 52+ και φυσικά στα F-16 block 52M στην εξελιγμένη της μορφή.

   • Ο/Η Ikarus λέει:

    Ακριβώς (έστειλα επεξηγηματικό σχόλιο, αλλά μάλλον δεν έφτασε ποτέ).
    Υπάρχει περίπτωση να το δούμε ποτέ σε ελληνικά εκσυγχρονισμένα F-16;
    Ευχαριστώ.

   • Ο/Η Ikarus λέει:

    Αυτή η σκούρα γκρι παραλλαγή των «Wild Weasel» F-16 δεν είναι διαφορετική;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s