Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Ιουλίου 2016!

P&D362

Κυκλοφορεί Παρασκευή 01 Ιουλίου

και εδώ

Saab Gripen Echo, «Smart» Fighter & stealth killer  

H πρεμιέρα της τρίτης γενιάς Gripen σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή τόσο στην πορεία του σουηδικού μαχητικού όσο και στην προσπάθεια της Saab να κρατήσει ζωντανό το «όνειρο» ως εναλλακτική λύση σε έναν κόσμο δικινητήριων ανταγωνιστών τέταρτης γενιάς από τη μια και αεροσκαφών στελθ από την άλλη, μια προσπάθεια που δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Κύριο όπλο είναι και ο σουηδικός ισχυρισμός ότι το Gripen Echo με το ραντάρ AESA, το προηγμένο IFF και το IRST σε συνδυασμό με ραδιοζεύξεις ανάμεσα στα μαχητικά και τον «εξωτερικό κόσμο» αποτελεί ισχυρή υποψηφιότητα για την αντιμετώπιση στελθ αντιπάλων.

338 Μοίρα Δ/Β, Όταν ο Άρης έγινε Φάντασμα

Οι δυνατότητες κρούσης ακριβείας που προσδίδει στην 338 ο συνδυασμός F-4E AUP και Litening, ο μεγάλος όγκος όπλων που μπορεί να φέρει το Phantom και κυρίως η ατσαλένια θέληση του προσωπικού, Ιπτάμενου και Τεχνικού, αποτελούν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι των δυνάμεων αποτροπής της Πολεμικής Αεροπορίας!

Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους , Στα άδυτα του ανανεωμένου F-16 «Zeus»

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010 άνοιξε μια καινούργια σελίδα για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία όταν στην 114ΠΜ ένα F-16C Block 52+ της 115ΠΜ/340Μ με χειριστή τον τότε Σγο(Ι) Εμμανουήλ Καραχάλιο πραγματοποίησε την πρώτη εμφάνιση της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους, του F-16 «Ζευς»! Από τότε η Ομάδα είχε πολλές και εξαιρετικά επιτυχημένες επιδείξεις «εντός και εκτός των Τειχών». Βρεθήκαμε –κατ’ αποκλειστικότητα- στην εκπαιδευτική περίοδο προετοιμασίας της Ομάδας στο πλαίσιο αλλαγής προγράμματος και συνολικής ανανέωσης για την σαιζόν που ήδη διανύουμε.

«ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2016», Εδραιώνοντας την κυριαρχία της Κύπρου

H διεξαγωγή της άσκησης Έρευνας-Διάσωσης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» στις 30 και 31 Μαΐου 2016 στη ζώνη ευθύνης του FIR Λευκωσίας, εκτός από την εκπαίδευση στο στενό αντικείμενο για τα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε απάντηση της Κύπρου στις πολλές προκλήσεις ασφάλειας και άμυνας που κλιμακώνονται στην περιοχή.

Νέο Εκπαιδευτικλο Αεροσκάφος Σταδίου Επιλογής για την Πολεμική Αεροπορία

Σε προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια «Ολοκληρωμένου Συστήματος (ΟΣ) Νέου (Εκπαιδευτικού) Αεροσκάφους Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ)» προχώρησε στις 10 Ιουνίου η Πολεμική Αεροπορία, μια ανάγκη που έχει προβληθεί και υφίσταται εδώ και πολλά χρόνια με άξονα, αφενός την αντικατάσταση των T-41 και αφετέρου τον γενικότερο εκσυγχρονισμό αυτής της φάσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας (screening). Η πρώτη εκτίμηση της προσπάθειας στο τεύχος Ιουλίου.

Irkut MC-21 , «Επιβατικό του 21ου Αιώνα», η ρωσική άποψη

Υπό τη σκέπη της United Aircraft Corporation το πολυαναμενόμενο ρωσικό επιβατικό που προορίζεται να γίνει ο αντίπαλος των Boeing 737 και Airbus 320 έκανε πανηγυρικά την εμφάνισή του στις 8 Ιουνίου. Θα αντιμετωπίσει τον αμείλικτο εμπορικό ανταγωνισμό που δεν θα προέρχεται μόνο από τη Δύση αλλά και από το κινεζικό C919, ενώ από την άλλη η Δαμόκλειος Σπάθη του εμπάργκο κατά της Μόσχας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Περιμένοντας τα υδροπλάνα…

Η χρήση των υδροπλάνων θεωρείται από πολλούς ένας από τους πιο πρόσφορους τρόπους μεταφοράς στο Αιγιακό Αρχιπέλαγος, το Ιόνιο και τις λίμνες του ελλαδικού χώρου, ξεπερνώντας τα πολλά προβλήματα και τους περιορισμούς που επιβάλλει το γεωγραφικό ανάγλυφο και η έλλειψη υποδομών. Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες της προηγούμενης δεκαετίας η αλλαγή νομοθεσίας φαίνεται να γίνεται ο καταλύτης για να υπάρξουν σχετικές εξελίξεις, δηλαδή πτήσεις υδροπλάνων στη χώρα μας.

ΝΑΤΟ Tiger Meet 2016, Επιστροφή στον ισπανικό Ήλιο

Μετά τις καχεκτικές διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων, η «Συνάντηση του Τίγρεων» φέτος ήταν μια δυναμική επιστροφή κάτω από τον ισπανικό Ήλιο στην αεροπορική βάση της Zaragoza και με την Ala 15 ως οικοδέσποινα. Εκεί βρέθηκε και η 335 Μοίρα με το ειδικά διακοσμημένο F-16C.

Armee de l’Air Serpentex 2016, CAS στην Κορσική

Μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων πραγματοποιήθηκε την Άνοιξη στην Κορσική έχοντας φέτος ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν ενταγμένη σε προετοιμασία ανάπτυξης πληρωμάτων σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων όπου υπάρχει πολεμική εμπλοκή του Παρισιού.

SpaceX Red Dragon: Στόχος, ο Κόκκινος Πλανήτης

Ο Έλον Μασκ τάραξε και πάλι τα νερά στον χώρο των διαστημικών εφαρμογών, όταν πριν από μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε την πρόθεση της SpaceX για αποστολή στον Άρη με ορίζοντα το 2018, χρησιμοποιώντας το διαστημόπλοιο Red Dragon και τον βαρύ πυραυλικό φορέα Falcon Heavy. Σηματοδοτεί όμως η εξέλιξη αυτή την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στην κούρσα προς τον Κόκκινο πλανήτη;

Bigelow Expandable Activity Module, Μια «φούσκα» στον ISS

H ιδέα των «αναπτυσσόμενων», στην προκειμένη περίπτωση… φουσκωτών, δομών στο Διάστημα δεν είναι άγνωστη. Η καινοτόμος όμως πρόταση της Bigelow Aerospace, που ξεκίνησε με την εγκατάσταση του διαμερίσματος BEAM για δοκιμή δύο χρόνων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιχειρεί να δώσει λύσεις στον τομέα των καταφυγίων σε τροχιά: χαμηλό κόστος, ταχύτητα υλοποίησης και ευελιξία εφαρμογών.

Donald Dremner, Ένας Άγγλος αεροπόρος στο Αιγαίο (1915-1916)

Ο Ανθυποπλοίαρχος (Ι) Francis Donald H. Bremner της Βασιλικής Ναυτικής Αεροπορικής Υπηρεσίας είχε μια άγνωστη μέχρι σήμερα δράση στο  -δευτερεύον κατά την Βρετανία- μέτωπο του Αιγαίου εναντίον γερμανικών και τουρκικών δυνάμεων στην υποστήριξη της αμφιλεγόμενης εκστρατείας της Καλλίπολης και αργότερα στην Θάσο εναντίον βουλγαρικών δυνάμεων στην Θράκη. Αναδεικνύουμε ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο.

CIA: Όπως λέμε… HUMINT!

Οι πρόσφατες αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο δράσης των μυστικών υπηρεσιών στην αποτροπή τέτοιων ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες με αιχμή του δόρατος τη CIA προσπαθούν ακόμη να αφομοιώσουν τα «μαθήματα-παθήματα» της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. Κομβικός παραμένει ο ρόλος της συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές, HUMINT.

 

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΜΥΝΑ, ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.

8 απαντήσεις στο Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Ιουλίου 2016!

 1. Ο/Η Ikarus λέει:

  Αν και δύσκολο με την υπάρχουσα δημοσιονομική κατάσταση, θα είχε εφαρμογή για το Αιγιακό περιβάλλον η αγορά AH-6i και η παράλληλη αποδέσμευση των Apache για Έβρο;

  Το νέο τεύχος προκλητικό για τον αναγνώστη και σαν εξώφυλλο μόνο!

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   🙂
   Αυτό είναι και το σκεπτικό της προσπάθειας απόκτησης OH-58D. Το θέμα είναι βέβαια ευρύτερο με κύριο άξονα τι αριθμούς συστημάτων μπορούμε να αντέξουμε με κύριο ζητούμενο να τα διατηρούμε πλήρως επιχειρησιακά και να εκμεταλευόμαστε όλες τις δυνατότητες.

   • Ο/Η Ikarus λέει:

    Αν δεν ευοδώσει η προμήθεια των Kiowa η τιμή του AH-6i (2-3 εκατομμύρια έκαστο) θεωρείται απαγορευτική για τα υπάρχοντα δημοσιονομικά δεδομένα;

   • Ο/Η ptisidiastima λέει:

    Ούτε τα OH-58D είναι δωρεάν από ότι φαίνεται με την πρώτη παραχώρηση-πώληση που έγινε στην Κροατία.

 2. Ο/Η Ikarus λέει:

  Θεωρείτε πιθανή την προμήθεια τέτοιου τύπου ελικοπτέρου;

 3. Ο/Η manolis λέει:

  Πολυ καλο το τευχος, αλλα το χαρηκα πολυ περισσοτερο οταν ειδα την τελευταια σελιδα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s