Ολοκλήρωση παραλαβής βλημάτων 120 mm

Hell2voliΣύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ (που από μόνη της αποτελεί έκπληξη καθώς κατά πάγια τακτική δεν ανακοινώνονται παραλαβές και ειδικά πυρομαχικών, αν και στην προκειμένη περίπτωση είναι μήνυμα και ο νοών νοείτω..) ολοκληρώθηκε η παραλαβή βλημάτων 120 χιλιοστών  για Μονάδες Τεθωρακισμένων του Στρατού Ξηράς,  για τα άρματα LEOPARD 2, μέσω διακρατικής συμφωνίας μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα πάει πίσω στην απόφαση του Σεπτεμβρίου 2010 του  ΚΥΣΕΑ για προμήθεια 42.360 βλημάτων 120mm, εκ των οποίων 30.360 κατόπιν διεξαγωγής διεθνούς διαγωνισμού και 12.000 με διακρατική συμφωνία με τη Γερμανία, εκ των οποίων 3.000 DM12A2 αντιαρματικά Πολλαπλής Χρήσης (ΜΡΑΤ) και 9.000 DM63/DM63Α1 (APFSDS-T). Η αγορά των τελευταίων ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2014 με υπογραφή της διακρατικής σύμβασης με την ομοσπονδιακή υπηρεσία προμηθειών του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας και την Rheinmetall ύψους 52 εκατ. ευρώ. Τότε βέβαια είχε ανακοινωθεί ότι οι παραδόσεις θα ήταν ταχύτατες και μέχρι το τέλος του 2014, αλλά στη συνέχεια μάλλον υπήρξε πρόβλημα χρηματοδότησης.

To πρόβλημα βέβαια δεν λύθηκε. Απλά τα Leopard 2HEL (και η τεράστια επένδυση που έγινε σε αυτά) δεν είναι με μισό φόρτο πυρομαχικών…

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ and tagged , . Bookmark the permalink.

14 απαντήσεις στο Ολοκλήρωση παραλαβής βλημάτων 120 mm

 1. Ο/Η Nick λέει:

  ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΟΣΑ ΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ? Η ΕΒΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΝΑ ΒΛΗΜΑ 120ΜΜ?

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Από όσο είναι γνωστό τα 12.000 βλήματα έρχονται να προστεθούν στα ολλανδικά 4.200 APFSDS-T DM53A1, 3.000 βλήματα ΗΕΑΤ Μ830 και περίπου 5.000 APFSDS-T DM33A2 (που εξυπηρετούν από το 2005 τις βολές). Αυτό σημαίνει ότι τα 170 Leopard 2HEL και 183 Leopard 2A4 έχουν πλέον ένα φόρτο και κάτι (42 βλήματα) αν και η αναλογία APFSDS προς HEAT (λόγω μικρού αριθμού) δεν καλύπτει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
   Για να πάψει (επιτέλους) η παρανόηση που υφίσταται (σε όλον τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας) τα EAΣ προφανώς και μπορεί να «κατασκευάσει» βλήμα αλλά αυτό θα είναι κατόπιν αδείας μιας ξένης σχεδίασης και πρακτικά θα συναρμολογείται από απάρτια, κάποια εισαγόμενα και κάποια υποκατασκευής. Πιθανότατα μάλιστα λόγω της απαίτησης δημιουργίας υποδομών κάθε βλήμα να κοστίζει και περισσότερο από ότι μια απ’ ευθείας αγορά. Το μοναδικό όφελος θα ήταν το έργο (απασχόληση) στα ΕΑΣ (λέμε τώρα και κουβέντα να γίνεται…). Βλήμα ελληνικής κατασκευής είναι –για κάθε πρακτικό λόγο- αδύνατον να υπάρξει καθώς πέραν του ότι απαιτείται μια τεράστια επένδυση που δεν δικαιολογείται με την μικρή σχετική δυνητική αγορά, σκοντάφτει και στην έλλειψη τεχνολογίας. Το πρόβλημα δεν είναι ποιος θα κατασκευάσει τα βλήματα αλλά ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν!!!

  • Ο/Η manolis λέει:

   Υποτιθεται οτι ειχε συμμετοχη η ΕΒΟ στην κατασκευη των 12.000 βληματων, αγνωστης ομως εκτασης.

   • Ο/Η ptisidiastima λέει:

    Φέρεται να κατασκεύασε κάποια «μεταλλικά απάρτια».

   • Ο/Η manolis λέει:

    Αξίζει να σημειωθεί ότι συμφωνα με το viadiplomacy.gr, «τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα κατάφεραν να εξασφαλίσουν ποσοστό συμμετοχής στην κατασκευή των DM63Α1 λίγο μεγαλύτερο από 15%. Η ελληνική εταιρεία κατασκεύασε το απορριπτόμενο αλουμινένιο κάλυμμα του βλήματος (Sabot) το ουραίο μέρος του βλήματος και τον πυθμένα του κάλυκα του βλήματος, επιτυγχάνοντας στην συγκεκριμένη παραγγελία όπως αναφέρθηκε Ελληνική Προστιθέμενη Αξία ύψους 15%.» Πάλι καλα…

 2. Ο/Η fox2 λέει:

  Καλημέρα και Καλό Μήνα,

  Ως σκέψη μπορεί να μοιάζει χαζή, αλλά από τη στιγμή που δεν προχωρά το κύριο πρόγραμμα πυρομαχικών, δεν μπορούν να ζητηθούν εκείνα τα πυρομαχικά της LOR για τα 90 M1A1. Τουλάχιστον για τον εξοπλισμό των αρμάτων με πυροβόλο L44. Κάπως αντίστοιχα δεν αποκτήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας τα M830 – άσχετα αν δεν απαιτήθηκαν τότε οικονομικά κεφάλαια.

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Τα πυρομαχικά αποτελούσαν μέρος της LOR για τα M1A1. Χωρίς τα άρματα λέτε να υπάρχουν πυρομαχικά;

   • Ο/Η fox2 λέει:

    Τα M830 ήταν στη LOR για τα 400 Μ1 ή ήταν ανεξάρτητα;

    Από την άλλη, η σαλαμοποίηση ακρωτηριάζει το πιθανό εγχώριο έργο αλλά είμαστε σε τέτοια περίοδο που ακόμη και το λίγο μπορεί να φαντάζει αρκετό.

   • Ο/Η ptisidiastima λέει:

    ΑΠό όσο ξέρουμε δεν ήταν ανεξάρτητα. Και πάλι το πιθανό εγχώριο έργο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μια «αυταπάτη» (για να χρησιμοποιήσουμε και όρους της εποχής). Τα κονδύλια που διατίθενται και οι επενδύσεις που χρειάζονται κάνουν την υποθεση αδιέξοδη σε πάρα πολλά προγράμματα. Από την άλλη αυτό ακριβώς (και αναγκαστική πρακτική της κατεπείγουσας υλοποίησης) εκμεταλεύθηκαν διαχρονικά… διάφοροι.

 3. Ο/Η fox2 λέει:

  Βασικά αυτό ήθελα να γράψω, μήπως μπορούμε να πάρουμε από το πακέτο πάλι τα πυρομαχικά από τη στιγμή που για διάφορους λόγους δεν είμαστε εν παρόδω διατεθειμένοι να εντάξουμε σήμερα το M1A1 στο οπλοστάσιό μας. Μακάρι τα οικονομικά μας να βελτιωθούν σύντομα, αλλά δυστυχώς… Είναι και πάρα πολλά τα «ανοικτά μέτωπα», βλέπετε.

  Σημ.: Ο «δαίμων του πληκτρολογίου» έκανε το ερωτηματικό τέλεια! («…δεν μπορούν να ζητηθούν εκείνα τα πυρομαχικά της LOR για τα 90 M1A1;» – ήταν το σωστό)

  Να έχετε ενά ευχάριστο Σαββατοκύριακο.

 4. Ο/Η npo λέει:

  @fox2,
  το κυνήγι εγχώριου έργου είναι ΛΑΘΟΣ.
  Απλά εξασφαλίζεις μερικές θέσεις εργασίας για λίγο. (αγνοώ μίζες κλπ.)
  Τα λεφτά πρέπει να κατανέμονται στοχευμένα, με στόχο να δημιουργήσεις πυρήνες τεχνογνωσίας σε τομείς που θα μπορούν να αναπτυχθούν και αισίως κάποια στιγμή να εξάγουν.

 5. Ο/Η Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης λέει:

  Το αληθινό κόστος εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών και δή βλημάτων για ΠΒ και άρματα μάχης αντικατοπτρίζεται όταν οι χώρες οι οποίες κάνουν τέτοιες εξαγωγές και πωλήσεις απλώς τις σταματούν για πολιτικούς λόγους και ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης ή και πολέμου για τις Ελληνικές ΕΔ. Μήπως ξεχνάμε τις ιστορικές εμπειρίες εσπευσμένης αγοράς πυρομαχικών τόσο στην Κυπριακή κρίση του 1974 όσο και στην πιό παληά του 1963-1964; Μήπως θυμάται κάποιος ότι ματαίως η κυβ. Μεταξά ζητούσε από τους Άγγλους συμμάχους το 1940 την μετατροπή ενός εργοστασίου τους για την παραγωγή βλημάτων ΠΒ συμβατών διαμετρημάτων με τα τότε πυροβόλα του Ελληνικού ΣΞ (Γαλλικής, Γερμανικής, Τσεχοσλαβακικής προέλευσης); Απλώς είναι «εύκολο» ότι η Ελληνική αμυντική βιομηχανία «δεν μπορεί» ή «κοστίζει λιγότερο η αγορά από το εξωτερικό» και η συζήτηση σταματά εκεί. Και, λίαν δυστυχώς, η συζήτηση εκεί «έχει σταματήσει» παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο εκδότης του περιοδικού εύστοχα επισημαίνει ότι κάθε LEO 2 έχει μόνο ΕΝΑ βασικό φορτίο των 40-42 βλημάτων. «Η ιστορία επαναλαμβάνεται» λοιπόν όταν τον Ιούλιο-Αύγουστο 1974 τα Μ-47 έφευγαν για τον Έβρο μόνο με 15 βλήματα φορτίο έκαστο. Τί κοστίζει λοιπόν περισσότερο; Το ΕΓΧΩΡΙΟ κόστος κατασκευής τέτοιων πυρομαχικών κι αναλωσίμων (σχετική αυτάρκεια) ή οι ζωές των ένστόλων που επανδρώνουν αυτά τα άρματα μάχης; Χώρια βέβαια το κόστος για τις υπόλοιπες ζωές και για τα περιουσιακά στοιχεία που προστατεύονται από αυτά τα άρματα μάχης με τα κατάλληλα αποθέματα πυρομαχικών.

  • Ο/Η ptisidiastima λέει:

   Ασφαλώς και έχετε δίκαιο στη διάσταση που αναφέρετε αλλά αυτή δεν έχει καθολική εφαρμογή. Στα πυρομαχικά αρμάτων ειδικά και με δεδομένο ότι τα κύρια απάρτια όπως ο διατριτικός πυρήνας εισάγεται από τους ελάχιστους (πρακτικά 3 δυτικοιύς κατασκευαστές) δεν έχει κανένα νόημα να συζητάμε για εγχώρια παραγωγή «σε περιόδους κρίσης ή ανάγκης». Επιπλέον σκέπτεστε με την λογική πολέμων του (μακρινο) παρελθόντος και με παραμέτρους που δεν ισχύουν πλέον εδώ και καιρό. Σήμερα πρέπει να έχεις απλά αποθέματα, τα οποία προφανώς και λόγω κόστους θα τα δημιουργήσεις σε βάθος χρόνου με εγχώρια γραμμή παραγωγής, όπως ήταν πάντα η πρόθεση. Με άλλα λόγια αν περιμένεις να φτιάξεις πυρομαχικά σε περίοδο κρίσης (για πόλεμο δεν συζητάμε) το θέμα ανάγεται στην «στάκα τούρκο να γεμίσω…» ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΘΟΛΙΚΑ!
   Τώρα το τι έγινε και δεν έγινε είναι μάλλον γνωστό σε όσους παρακολουθούν τα πράγματα (και δεν έχει σχέση με τους ισχυρισμούς φυλλάδων και ανεύθυνων ιστότοπων). Ο άξονας όμως του σχολίου μας είναι άλλος: ένα βλήμα άρματος έχει το ίδιο (μεγάλο) κόστος είτε το αγοράσεις έτοιμο, είτε το κατασκευάσεις κατόπιν αδείας. Και είναι πολύ ακριβότερο εάν (εντελώς θεωρητικά) το αναπτύξεις. Το ερώτημα είναι έτσι: έχεις τα χρήματα ή όχι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s