Odyssey Resolve, «καταιγίδα» στη Λιβύη

160626-N-JW440-229 ATLANTIC OCEAN (June 26, 2016) Aviation Boatswain's Mate (Handling) 3rd Class Markgerald Zagala signals an AH-1W Super Cobra to land aboard the amphibious assault ship USS Wasp (LHD 1). Wasp is deployed with the Wasp Amphibious Ready Group to support maritime security and theater security cooperation efforts in the U.S. 5th and 6th Fleet areas of operation. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Rawad Madanat/Released)

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής μας να αναφέρουμε κάποια περισσότερα στοιχεία για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στην Λιβύη, που από τις πρώτες πληροφορίες από την AFRICOM (την αμερικανική διοίκηση που τις διεξάγει) εμφανίζονται πολυεπίπεδες κάτω από τη σκέπη της  ονομασίας «Odyssey Resolve». Η κύρια προσπάθεια διεξάγεται από επιθετικά ελικόπτερα της σύνθετης ενισχυμένης Μοίρας VMM-264 (Marine Medium Tiltrotor Squadron-Reinforced) που επιχειρεί από το USS Wasp υπό την 22η MEU (Marine Expeditionary Unit) με MV-22B, CH-53E, AH-1W, UH-1Y και AV-8B+ Harrier II. Έτσι τα χθεσινά πλήγματα υπό την επιχείρηση «Odyssey Lightning» αφορούσαν δυο επιθέσεις με AH-1W σε άρματα μάχης και οχυρωμένες θέσεις στο Σύρτη. Παράλληλα υπό την επιχείρηση «Junction Serpent» MQ-9 Reaper που πετούν από τον NAS Sigonella πραγματοποιούν επιχειρήσεις αναγνώρισης και στοχοποίησης, υποστηριζόμενες και από άλλα μέσα ELINT/SIGINT/COMINT.

Τι έγραφε ο αναλυτής μας Νίκος Χατζής μόλις στο τεύχος της Π&Δ Νο 359 τον περασμένο Απρίλιο;

Λιβύη: SOS!

Πέρα από τη «σπουδή» του ΝΑΤΟ να δραστηριοποιηθεί στο Αιγαίο στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακών σεναρίων για την επίτευξη αντικειμενικών σκοπών που θα μπορούσε να υλοποιήσει η Άγκυρα γίνεται ξεκάθαρο ότι:

Α. Οι πολεμικές εξελίξεις στο Ιράκ και στη Συρία οδηγούν πλέον πυρήνες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη.

Β. Η Λιβύη διαθέτει πετρέλαια για την ανάπτυξη δικτύων παραεμπορίου που ευνοούν την εγκατάσταση πυρήνων των τζιχαντιστών και διοικητικού κέντρου παρόμοιου με αυτό της πόλης Ράκκα στη Συρία.

Γ. Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Νότιας Κρήτης και των ακτών της Βόρειας Αφρικής είναι ενδεχόμενο να αποτελέσει το νέο θαλάσσιο πεδίο δράσης των τζιχαντιστών με έμφαση στις απειλές κατά της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας.

Δ. Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται και από τις γενικότερες εξελίξεις αποσταθεροποίησης στο γεωγραφικό τόξο των χωρών της Βόρειας Αφρικής με απρόβλεπτες συνέπειες για τη γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής.

Ε. Οι παραπάνω ανησυχίες επιβεβαιώνονται από τη διαρκώς αυξανόμενη προσοχή του Πενταγώνου στον ευρύτερο βορειοαφρικανικό χώρο με έμφαση τη Λιβύη.

Πολιτική διχόνοια…

«Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη χωρίς να έχουν αποφασίσει αναβάθμιση του ρόλου τους στη χώρα», δήλωνε ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Ας Κάρτερ (3 Φεβρουαρίου) εκδηλώνοντας τον βαθμό ανησυχίας της κυβέρνησης Ομπάμα για την κατάσταση στη βορειοαφρικανική χώρα. Το «πετρελαϊκό αμαρτωλό» παρελθόν των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία αποδεικνύεται από τις επιθέσεις που πραγματοποιούν στις πετρελαϊκές υποδομές στη Σύρτη. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο εκμεταλλεύονται το κενό εξουσίας που υπάρχει στη χώρα, καθώς δύο ξεχωριστές κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για την τελική πολιτική επικράτηση μέσα σε μια αιματηρά χαοτική κοινωνία. Στις 19 Ιανουαρίου εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πολιτικά ομάδων διαπραγματεύονταν στην Τύνιδα, ενώ ανακοίνωναν τον σχηματισμό 32μελούς κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Έξι ημέρες μετά, οι βουλευτές στο διεθνώς αναγνωρισμένο κοινοβούλιο στο Τομπρούκ στην ανατολική μεσογειακή ακτή της χώρας απέρριπταν την πρόταση. Η «άλλη» κυβέρνηση που έχει την έδρα της στην Τρίπολη διεκδικεί την κυβερνητική νομιμότητα και την πολιτικά ανεπαρκή αυτή κατάσταση με τον ένοχο ρόλο των δυτικών κυβερνήσεων εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές στοχοποιώντας τον κερδοφόρο πετρελαϊκό τομέα της Λιβύης.

Προσευχηθείτε για μας…

Στις αρχές Ιανουαρίου η άλλοτε διάσημη διεθνώς κρατική πετρελαϊκή εταιρεία στη Λιβύη (Libya’s National Oil Corp) απηύθυνε έκκληση απόγνωσης προς τη Δύση για βοήθεια. «Προσευχηθείτε για μας…», παρακαλούσε ο Ιμπραχίμ Ζαντχράν υπεύθυνος των δυνάμεων που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. «Οι τζιχαντιστές επιδιώκουν να μην σχηματιστεί νέα κυβέρνηση για να μην σταθεροποιηθεί η οικονομία, και αν κάποιος δεν τους σταματήσει, θα πετύχουν τον στόχο τους», δήλωνε ο πρόεδρος της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Μουσταφά Σανάλα. Από την πλευρά του ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, πρόεδρος του μικτού στρατιωτικού επιτελείου των ΗΠΑ, δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξετάζουν τρόπους «για την ανάληψη αποφασιστικής στρατιωτικής δράσης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη». Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών στη χώρα αριθμούν τους 3.000 μαχητές, ενώ έχει επισημανθεί η δράση μιας διόδου μεταφοράς μαχητών και οπλαρχηγών που διαφεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ βρίσκοντας νέο πρόσφορο έδαφος δράσης στη Λιβύη.

Ουάσιγκτον: Κατάστρωση σχεδίων

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα εκτιμούν ότι διεθνείς πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι ενδεχόμενο να ξεκινήσουν (άμεσα) μόλις ξεκαθαριστούν οι επιχειρησιακές παράμετροι και υπάρχει βεβαιότητα για τον τελικό σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα μπορέσει να ελέγξει το σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΑΜ οι ΗΠΑ έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο σκληρής κριτικής για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τις πρόσφατες εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ κατά των τζιχαντιστών και τον περιορισμένο βαθμό αποτελέσματος που είχε. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations), μια «δεξαμενή σκέψης» που υποστηρίζει πολιτικά την αμερικανική κυβέρνηση, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ρήψεις 23.144 βομβών σε μουσουλμανικές χώρες το 2015! Οι 20.000 από αυτές τις βόμβες έπληξαν στόχους στη Συρία και το Ιράκ. Το 2014 η CIA εκτιμούσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε μεταξύ 20.000 και 31.000 μαχητές, ενώ στις 6 Ιανουαρίου 2016 η εκτίμηση αυτή παρέμεινε σταθερή για τη δράση 30.000 τζιχαντιστών μαχητών. Με απλά λόγια, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ αποδυνάμωσαν τους τζιχαντιστές, τόσο ώστε να αποτρέψουν τις παράπλευρές απώλειες αμάχων. Το οικονομικό κόστος των πολεμικών εμπλοκών στα μέτωπα πολεμικής σύγκρουσης έχει ξεπεράσει το 1 τρις δολάρια, με τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους να έχουν κατορθώσει να παρουσιάζουν έναν διπολικό κόσμο, μοιρασμένο ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Έτσι λοιπόν εξηγείται ο αιφνιδιασμός του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι από τον βαθμό επιτυχίας σε σύντομο χρονικό διάστημα των ρωσικών βομβαρδισμών στη Συρία, αλλά και η εμφανώς προσεχτική στάση των ΗΠΑ για την επερχόμενη ανάληψη πολύπλευρης στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 απαντήσεις στο Odyssey Resolve, «καταιγίδα» στη Λιβύη

  1. Ο/Η Tango Alpha λέει:

    Ενας Γάλλος στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου είχε παρατηρήσει ότι πριν εμπλακείς σε επιχειρήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρη η διάδοχη κατάσταση. Αρα το ερώτημα τώρα είναι ποια διάδοχη κατάσταση βλέπουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη και στη μάχη ενάντια του ISIS;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s