«Ασπίδα του Ευφράτη» και η «μεγάλη συναλλαγή»

Μέσα στην «ομίχλη του πολέμου», που είναι πυκνότερη παρά ποτέ στην περίπτωση της τουρκικής επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» και αφού κανείς ταυτοποιήσει όλες τις οργανώσεις  και τις πλευρές που εμπλέκονται, μπορεί (με μεγάλη δυσκολία ομολογουμένως) να διακρίνει την «μεγάλη συναλλαγή» και μάλιστα κάτω από το τραπέζι που κλείνει όλα τα ανοικτά θέματα Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Επιγραμματικά (γιατί το θέμα είναι πολύ μεγάλο και κυρίως θα το δούμε να εξελίσσεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες) οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τους Συροκούρδους (YPG-Πεσμεργκά) που όχι μόνο υποστήριζαν αλλά εκπαίδευαν μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα (βλέπε και τεύχος Σεπτεμβρίου την άλλη εβδομάδα) που κινούνται πλέον ανατολικά και μακριά από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Έτσι η Άγκυρα αποσόβησε τον κίνδυνο της δημιουργίας αυτόνομου κουρδικού θύλακα εκεί. Η τουρκική εισβολή υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς και (με  «καραμπόλα») στρέφεται κατά του ISIS που ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον. Το θέμα είναι ότι οι αντικυβερνητικοί  μάχονται το YPG και μάλιστα στο Χαλέπι οι τρεις πλευρές (μαζί το ISIS) πολεμούν μεταξύ τους αλλά και με τον συριακό στρατό και τους  συμμάχους τους (Χεσμπολά, Ιρανούς κλπ). Απλά οι Αμερικανοί είχαν κρατήσει μέχρι σήμερα τα πράγματα υπό έλεγχο υποσχόμενοι στο YPG ανεξαρτησία με αντίτιμο τον πόλεμο κατά του ISIS και υποστήριζαν (μαζί με τον συρφετό των χωρών του Κόλπου) τους αντικυβερνητικούς σε άλλες όμως περιοχές, ελπίζοντας τελικά σε πτώση του Άσαντ, κάτι βέβαια που η Μόσχα δεν θα επιτρέψει ποτέ. Από την άλλη η μεγάλη μάχη για την Μοσούλη που κάποιοι θεωρούν το τελικά χτύπημα κατά του ISIS (στην περιοχή και μόνο καθώς οι τζιχαντιστές έχουν «ξεχειλίσει» και σε πολλές άλλες. Και ύστερα υπάρχουν οι αφελείς που ζητούν να σταματήσει ο «πόλεμος» στη Συρία….

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, VIDEO and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 απαντήσεις στο «Ασπίδα του Ευφράτη» και η «μεγάλη συναλλαγή»

  1. Παράθεμα: «Ασπίδα του Ευφράτη» και η «μεγάλη συναλλαγή» | Oxtapus *blueAction

  2. Ο/Η Προβοκάτωρ λέει:

    Αχνοφαίνεται η &#&@! που θα φάμε…εις διπλούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s