Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Σεπτεμβρίου 2016!

P&D 364

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ!!!

Και εδώ

 Ελληνική Πολεμική Αεροπορία 2025, Ορίζοντας μαχητικής ισχύος

Είχαμε αναφερθεί πρόσφατα στην επικαιροποίηση των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας και στην απόφασή της να εκσυγχρονίσει το σύνολο των μαχητικών τρίτης γενιάς που διαθέτει. Μια απόφαση όμως που αποτελεί περισσότερο ευχολόγιο και «οδικό χάρτη», παρά ρεαλιστική προσέγγιση σε κάποιες τουλάχιστον πτυχές της στον ορίζοντα διατήρησης ή και ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος της για την επόμενη δεκαετία, όπως αποδεικνύεται από την ανάλυσή μας αφού βάλουμε στο τεχνικό και οικονομικό μικροσκόπιο τις προτάσεις εκσυγχρονισμού Mirage 2000 και F-16. Επειδή κάποια πράγματα δεν είναι έτσι όπως ίσως νομίζετε.

Ο σύντομος δρόμος για τη Συρία, Η Ρωσική Αεροπορία στο Ιράν

Η Ρωσική Αεροπορία (RuAF) χρησιμοποίησε αρκετές φορές μέχρι σήμερα τον εναέριο χώρο του Ιράν στις επιδρομές που πραγματοποιεί στη Συρία εναντίον στόχων του ISIS από τον περασμένο Δεκέμβριο, είτε με βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας είτε ως δίοδο πυραύλων κρουζ. Αυτή τη φορά όμως οι Ρώσοι αναπτύχθηκαν σε ιρανική εγκατάσταση χρησιμοποιώντας την ως προκεχωρημένη βάση στην πρόσφατη κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών και όχι μόνο.

F-35A IOC, Στελθ έτοιμο για πόλεμο;

Στις 2 Αυγούστου ο αρχηγός της Διοίκησης Τακτικής Αεροπορίας της USAF, στρατηγός Herbert «Hawk» Carlisle, κήρυξε το F-35A ως αρχικά επιχειρησιακό, τη δεύτερη μόλις ημέρα μιας πεντάμηνης προθεσμίας που υπήρχε μέχρι το τέλος του χρόνου για την επίτευξη καθεστώτος IOC. Αν και η εξέλιξη αυτή είχε μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα για το πρόγραμμα του JSF, τις ημέρες που ακολούθησαν αποδείχθηκε ότι οι βλέψεις του Πενταγώνου είναι πολύ πιο ουσιαστικές, με πρόθεση το Lightning II να αναπτυχθεί επιχειρησιακά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

RIO 2016: Ολυμπιακοί Φρουροί

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θυμίζουν πλέον -κάθε φορά που διεξάγονται- όλο και περισσότερο στρατιωτική επιχείρηση· και το Ρίο ντε Τζανέιρο δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κάνουμε μια ενδιαφέρουσα καταγραφή της ασπίδας προστασίας των βραζιλιάνικων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και με την ευκαιρία μια αναφορά στις Forca Aerea Brasileira και την Aviacao do Exercito.

Ρωσική Αεροπορία-Aviadarts 2016, Διαγωνισμοί πολεμικής ετοιμότητας

Το τελικό διεθνές στάδιο της φετινής άσκησης τις πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου έφερε σε απευθείας ανταγωνισμό τους καλύτερους πιλότους από τις αεροπορίες της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, της Κίνας και του Καζακστάν σε μια παράδοση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Εξυπηρέτησε όμως και τις γενικές επιδιώξεις της Μόσχας στη διεθνή διπλωματική πραγματικότητα.

«Odyssey Lightning», USMC Vs ISIS στη Λιβύη

Την 1η Αυγούστου 2016 το Σώμα των Πεζοναυτών ξεκίνησε αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του ISIS στη Σύρτη κατόπιν αιτήματος της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Ουάσιγκτον. Καθώς οι τελικές φάσεις της προσπάθειας εκπόρθησης των τζιχαντιστών βρίσκεται αυτή τη στιγμή εξέλιξη σας παρουσιάζουμε το παρασκήνιο και προσκήνιο των εξελίξεων.

AH-64D εναντίον ISIS, Από την Task Force Pistoleros στην TF Dragon

Οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες αποχώρησαν από το Ιράκ στις 18 Δεκεμβρίου 2011. Αμερικανικά αεροπλάνα όμως θα επέστρεφαν τον Ιούνιο του 2014 για να υποστηρίξουν χερσαίες ιρακινές δυνάμεις, εμπλοκή που επεκτάθηκε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Inherent Resolve», όπως είναι πλέον γνωστή η -διευρυμένη- αμερικανική προσπάθεια κατά του ISIS από τον Οκτώβριο του 2015, ενώ στο μεσοδιάστημα ο Αμερικανικός Στρατός έχει αναπτύξει μια σημαντική δύναμη που υποστηρίζει τόσο τις Ιρακινές Δυνάμεις όσο και τους Κούρδους Πεσμεργκά.

Aeronavale Super Etendard Modernise Adieu

Στις 12 Ιουλίου 2016 έκλεισε οριστικά η ευρωπαϊκή αυλαία για έναν θρύλο της Αεροπορίας, 60 χρόνια μετά την πτήση του αρχικού Etendard VI τον Ιούλιο του 1956 και σχεδόν 42 χρόνια αφότου το έσχατο εξελικτικό του μοντέλο Super Etendard βρέθηκε για πρώτη φορά στον αέρα τον Οκτώβριο του 1974. Η Γαλλική Ναυτική Αεροπορία αποχαιρέτησε για πάντα ένα από τα αεροπλάνα που έγραψαν πολλές σελίδες της Ιστορίας της σε ειρήνη και πόλεμο.

Frisian Flag 2016, Υπό αμερικανική «κηδεμονία»

Η ετήσια ολλανδική άσκηση φιλοδοξεί πάντα να γίνει η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εκπαιδευτική δραστηριότητα, θέση που μάλλον κατέχει αυτή τη στιγμή de facto. Η φετινή όμως διοργάνωση τον Απρίλιο έδωσε βήμα στην Ουάσιγκτον για προβολή ισχύος στον συνεχιζόμενο… «Ψυχρό Πόλεμο 2.0».

359ΜΑΕΔΥ-Κλιμάκιο Λαμίας, «Μικροί πυροσβέστες» στο πεδίο της μάχης

Κρατώντας την υπόσχεση που είχαμε δώσει μετά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην έδρα της Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, βρεθήκαμε στα μέσα του Αυγούστου στο «πεδίο της μάχης», στο κλιμάκιό της στη Λαμία. Ήταν και μια επιθυμία της Π&Δ εδώ και πολύ καιρό να δούμε τους «μικρούς πυροσβέστες» -με το μεγάλο όμως έργο- και στη διασπορά τους, όπου τα πληρώματα βρίσκονται κάθε χρόνο σε ρυθμούς πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου.

RUAG Dornier 228NG, Αναγέννηση ενός θρύλου

Για περισσότερα από 34 χρόνια η χαρακτηριστική σχεδίαση της Dornier υπηρετεί τόσο την εμπορική όσο και τη στρατιωτική αεροπορία αποτελώντας έναν πραγματικό θρύλο, έστω και αν η γραμμή παραγωγής έχει περάσει από χέρι σε χέρι αντιμετωπίζοντας πολλές φορές ανυπέρβλητα προβλήματα. Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη της μακράς ιστορίας του τύπου η ελβετική RUAG προσπαθεί να αναγεννήσει τον θρύλο με μια πρόταση «νέας γενιάς».

Vintage Air Rally Crete2Cape, Το πνεύμα της περιπέτειας ζει ακόμα

Για κάποιους η περιπέτεια στην Αεροπορία έχει λήξει προ πολλού. Υπάρχουν όμως και αυτοί που τον ερχόμενο Νοέμβριο θα προσπαθήσουν να αποδείξουν το αντίθετο με έναν αγώνα για αεροπλάνα κατασκευασμένα πριν από το 1939, με αφετηρία το αεροδρόμιο της Σητείας στην Κρήτη και τερματισμό στο Κέιπ Τάουν πενήντα-τρεις ημέρες αργότερα!

ESA Ariane 6, O νέος ευρωπαϊκός πύραυλος παίρνει «σάρκα και οστά»

Τέσσερα χρόνια μετά την απόφαση της ESA για έναν νέο πυραυλικό φορέα, έχοντας περάσει μέσα από πολλές συμπληγάδες, το πρόγραμμα του Ariane 6 βρίσκεται πλέον σε τροχιά υλοποίησης.

Facebook Aquila, Ίντερνετ με τα φτερά ενός «αετού»

Η αναζήτηση εναλλακτικών μεθόδων αναμετάδοσης στις ακριβές και μονοπωλιακές λύσεις τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων δεν είναι κάτι νέο. Όταν όμως το Facebook μπαίνει στο παιγνίδι, το γεγονός ταράζει τα νερά του Διαδικτύου.

USAF National Museum, Το τέταρτο υπόστεγο είναι εδώ!

Ύστερα από τρία χρόνια εργασιών και κόστος κατασκευής 41 εκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο αεροπορικό μουσείο του κόσμου στο Dayton του Οχάιο απέκτησε την τελική του μορφή με την προσθήκη ενός νέου γιγαντιαίων διαστάσεων υπόστεγου, που άνοιξε για το κοινό στις 8 Ιουνίου. Βρεθήκαμε στον χώρο των 21.000 τ.μ. που φιλοξενεί 70 αεροσκάφη και λοιπά εκθέματα, τα πιο πολλά μοναδικά στον κόσμο, και σας μεταφέρουμε μια γεύση από το Τέταρτο Υπόστεγο.

Brexit, Ο πολλαπλός απόηχος της βρετανικής αποχώρησης από την ΕΕ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν σχετικά με τις εξελίξεις που δρομολογεί το Brexit, με σημείο αναφοράς πάντοτε την αβεβαιότητα για το μέλλον της σημερινής (αν)Ευρώπης, αλλά και την απόσταση που τη χωρίζει από τις αρχικές ιδέες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών, κεφαλαίων και τον σεβασμό των αρχικών ευρωπαϊκών συνθηκών. Με σημείο αναφοράς το «exit» έχει πλέον γλωσσικά προσδιοριστεί η συνέχεια των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως: Grexit, Departugal, Italeave, Fruckoof, Czechout, Oustria, Finish, Slovakout, Latervia, Byegium.

About ptisidiastima

Το blog του περιοδικού "Πτήση & Διάστημα"
This entry was posted in ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ, ΑΜΥΝΑ, ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΑΠΟΨΕΙΣ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΤΗΣΕΩΝ, ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΔΟΚΙΜΕΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΜΟΥΣΕΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, UAV and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s